JÕHVIKAD
- Sisaldavad rohkes koguses C-, K-, A- ja E- vitamiine, kaltsiumit, magneesiumi ja rauda
- Kõrge kiudainete ja antioksüdantide sisaldusega
- Looduslikud antibiootikumid
- Vähendavad südame- ja veresoonkonna haigestumise riski
- Toetavad seedesüsteemi
Jõhvikat kutsutakse rauarikkaks marjaks kuna temas on rohkelt C-vitamiini ning raud imendub paremini koos sellega. Marjas on ideaalne looduslik kooslus juba olemas! Neid võiks tarbida rauavaegusaneemia korral sh ka rasedad, kelle rauatase vajaks tõstmist. Neid kasutatakse loodusliku antibiootikumina kuseteede infektsioonide ennetamises ja ravis, samuti kõrge antioksüdantide osakaalu tõttu vähendavad nad ka külmetuse ja gripi sümptomeid. Kuna jõhvikad aitavad alandada üldkolesterooli, tõstavad ‘’hea’’ kolesterooli taset ja ennetavad veresoonte lupjumist, siis on nad väga head marjad ennetamaks südame- ja veresoonkonna haiguste riski. Samuti sobivad nad kaalulangetajale kuna aitavad alandada kehakaalu - tasakaalustavad süsivesikute ja rasvade imendumist peensooles. Nende heaks omaduseks on ka seedesüsteemi toetamine: aitavad kehal toksiine eemaldada, leevendavad puhitust ja kõhulahtisust. Tänu kõrge kiudainesisaldusele kiirendavad jõhvikad ka seedimist ning toidavad soolestikus elavaid häid baktereid. Kosmeetikas kasutatakse jõhvikaid akne ravis, kuna nendel on antiseptilised omadused.
NB! Jõhvikad on vastunäidustatud mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandite ning maksahaiguste korral. Ettevaatlikud peaksid olema need, kellel on mao ülihappesus - juua võivad lahjendatult jõhvikamahla.